Składniki:
- porcja makaronu spaghetti dla 1 osoby (ja użyłam pełnoziarnistego)
- 3 niewielkie pomidory
- kawałek sera feta/sałatkowego
- 2 ząbki czosnku
- garść liści świeżej bazylii
- pieprz czarny, sól, pieprz cayenne
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżki masła
Przygotowanie:
Makaron gotujemy. Na patelni rozgrzewamy olej. Czosnek
obieramy i drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę. Następnie wrzucamy go na
patelnię i podsmażamy ok. minutę. Pomidory delikatnie nacinamy (skórkę) i zalewamy wrzątkiem.
Pozostawiamy na kilka minut aż skórka zacznie odchodzić, następnie wylewamy gorącą wodę i zalewamy zimną.
Obieramy je i kroimy w kostkę. Dorzucamy je na patelnię, doprawiamy
solą, cukrem, pieprzem czarnym i cayenne, przykrywamy pokrywką i dusimy na
małym ogniu, aż pomidory całkiem zmiękną, niemal rozpadną się. Wówczas
zdejmujemy pokrywkę, dorzucamy posiekane liście bazylii, dodajemy masło i
makaron, mieszamy i przekładamy na talerz. Całość posypujemy pokruszonym serem
feta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz