piątek, 8 maja 2015

Kurczak w mleku kokosowym i mini zapiekanki szpinakowe

Przepis na te piersi pożyczyłam z książki Kuchnia bez pszenicy i nieco dostosowałam do siebie. Taki kurczak bardzo mi smakuje. Jest delikatny i kremowy, ale z wyraźnym aromatem mleka kokosowego i nutą parmezanu. Jeśli chodzi o zapiekanki to podaję przepis na wersję podstawową. Można dodać suszone pomidory, marchewkę itp. Całość stanowi smaczne połączenie :).

Składniki na kurczaka:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 1 mała cebula
- ½ szklanki tartego parmezanu + 1 łyżka do posypania z wierzchu
- 1 mała puszka mleka kokosowego (165ml)
- olej
- pieprz czarny, sól

Składniki na mini zapiekanki (2 kokilki):
- 225g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- ¾ szklanki ugotowanego makaronu nitki
- 3 jajka
- pieprz czarny, sól, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Filety z kurczaka doprawiamy z obu stron pieprzem i solą. Podsmażamy po minucie z każdej strony. Gotujemy makaron, a szpinak rozmrażamy. Na odrobinie oleju podsmażamy przez ok. 2 minuty drobno posiekany czosnek. Dorzucamy szpinak, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Kiedy woda odparuje doprawiamy gałką muszkatołową i ściągamy patelnię z kuchenki do delikatnego ostudzenia. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W misce mieszamy mleko kokosowe, 1/2 szklanki parmezanu, doprawiamy pieprzem i solą. Filety przekładamy do naczynia żaroodpornego i układamy na nich cebulę. Całość zalewamy mlekiem kokosowym i dodatkowo posypujemy łyżką parmezanu po wierzchu. Do wcześniej przygotowanego szpinaku dodajemy żółtka i ugotowany makaron. Białka ubijamy na sztywną pianę i przekładamy je do masy szpinakowej. Całość mieszamy i przekładamy do natłuszczonych masłem kokilek. Zapiekanki i kurczaka pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Świetny pomysł na kurczaka :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Będę musiała wypróbować takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń