Składniki na kurczaka:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 1 mała cebula
- ½ szklanki tartego parmezanu + 1 łyżka do posypania z
wierzchu
- 1 mała puszka mleka kokosowego (165ml)
- olej
- pieprz czarny, sól
Składniki na mini zapiekanki (2 kokilki):
- 225g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- ¾ szklanki ugotowanego makaronu nitki
- 3 jajka
- pieprz czarny, sól, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Filety z kurczaka doprawiamy z obu stron pieprzem i solą.
Podsmażamy po minucie z każdej strony. Gotujemy makaron, a szpinak rozmrażamy.
Na odrobinie oleju podsmażamy przez ok. 2 minuty drobno posiekany czosnek. Dorzucamy
szpinak, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Kiedy woda odparuje doprawiamy
gałką muszkatołową i ściągamy patelnię z kuchenki do delikatnego ostudzenia.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W misce mieszamy mleko kokosowe, 1/2 szklanki parmezanu,
doprawiamy pieprzem i solą. Filety przekładamy do naczynia żaroodpornego i
układamy na nich cebulę. Całość zalewamy mlekiem kokosowym i dodatkowo
posypujemy łyżką parmezanu po wierzchu. Do wcześniej przygotowanego szpinaku
dodajemy żółtka i ugotowany makaron. Białka ubijamy na sztywną pianę i
przekładamy je do masy szpinakowej. Całość mieszamy i przekładamy do
natłuszczonych masłem kokilek. Zapiekanki i kurczaka pieczemy 30-40 minut w 180
stopniach. Smacznego!
Świetny pomysł na kurczaka :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Będę musiała wypróbować takie połączenie :)
OdpowiedzUsuń