Składniki:
- 1 banan
- 3 łyżeczki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cukru
- ¼ szklanki wody
Przygotowanie:
Banana obieramy, kroimy na pół wzdłuż, a te połówki znowu
na pół, ale wszerz. Rozgrzewamy patelnię. Wrzucamy na nią cukier i zalewamy go
wodą. Czekamy aż woda odparuje, a cukier zacznie się karmelizować. Następnie dodajemy olej kokosowy i
wiórki. Po kilku minutach układamy na patelni części banana i smażymy po około
5 minut z każdej strony (w trakcie smażenia można przykryć patelnię żeby
banan szybciej się rozgrzał i stał się bardziej miękki, ale nie rozpadał się). Gotowe!
to dopiero wspaniały deser :)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na deser :)
OdpowiedzUsuń