środa, 20 maja 2015

Smażony banan w kokosie

Pierwszy raz usłyszałam o smażonych bananach podczas wolontariatu zagranicznego. Wówczas moja  koleżanka z Indonezji przygotowała je sobie jako przekąskę. Na maśle, nie pamiętam co z kokosem. Od tamtego czasu ciągle miałam je w pamięci. Dlatego dziś postanowiłam zaserwować sobie taki deser.

Składniki:
- 1 banan
- 3 łyżeczki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cukru
- ¼ szklanki wody

Przygotowanie:
Banana obieramy, kroimy na pół wzdłuż, a te połówki znowu na pół, ale wszerz. Rozgrzewamy patelnię. Wrzucamy na nią cukier i zalewamy go wodą. Czekamy aż woda odparuje, a cukier zacznie się karmelizować. Następnie dodajemy olej kokosowy i wiórki. Po kilku minutach układamy na patelni części banana i smażymy po około 5 minut z każdej strony (w trakcie smażenia można przykryć patelnię żeby banan szybciej się rozgrzał i stał się bardziej miękki, ale nie rozpadał się). Gotowe!


2 komentarze: