wtorek, 5 maja 2015

Grillujemy – karkówka

Klasyka polskiego grilla. Większość zna i lubi. Według mnie nie należy przekombinować w zakresie marynaty. Proste i sprawdzone składniki są najlepsze.

Składniki:
- 4 plastry karkówki
- 1,5 łyżki oleju
- 4 łyżeczki musztardy
- 4 łyżeczki miodu
- 2 ząbki czosnku
- rozmaryn, papryka słodka, pieprz czarny, sól

Przygotowanie:
Karkówkę myjemy i osuszamy. W misce łączymy olej, musztardę, miód, rozgnieciony czosnek i doprawiamy do smaku wszystkimi wymienionymi w przepisie przyprawami. Przekładamy mięso do marynaty, mieszamy. Przykrywamy całość folią i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Smażymy z obu stron na grillu :).


1 komentarz:

  1. Oj zjadłabym karkówki z grilla! :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń