sobota, 23 maja 2015

Francuska tarta z łososiem

Uwielbiam tarty i bardzo często je przygotowuję. To wypiek, który prawie zawsze się udaje. I chociaż zazwyczaj są to tarty na kruchym cieście, dziś postawiłam na ciasto francuskie. Niestety gotowe, jego własnoręcznego przygotowania jeszcze się nie podjęłam. Ale podziwiam wszystkich, którzy potrafią je zrobić i są na tyle cierpliwi :).

Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 250-300g świeżego filetu z łososia
- 200ml śmietany kremówki (30, 36%)
- 2 jajka
- 1 brokuł
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz czarny, pieprz biały, cukier
- 1 pomidor
- niewielki kawałek żółtego sera
*opcjonalnie: dowolna przyprawa do ryb

Przygotowanie:
Łososia układamy na folii aluminiowej skórą do dołu, osuszamy oraz doprawiamy pieprzem białym, solą i przyprawą do ryb. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Ciasto francuskie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zawijamy boki do środka (po ok. 1cm z każdej strony). Następnie układamy na nim naczynie żaroodporne lub formę, której boki będą właśnie o ok. 1cm krótsze niż naszego ciasta po zawinięciu. Ciasto pieczemy 10 minut w 200 stopniach. Następnie zdejmujemy naczynie i pieczemy następne 5 minut. Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Czosnek obieramy i drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy jajka, śmietanę, czosnek, starty ser i doprawiamy odrobiną pieprzu czarnego i soli. Na podpieczonym spodzie układamy kawałki upieczonego łososia, brokuły i zalewamy masą jajeczną. Posypujemy całość pieprzem czarnym i układamy plasterki pomidora. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.


1 komentarz: