Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 250-300g świeżego filetu z łososia
- 200ml śmietany kremówki (30, 36%)
- 2 jajka
- 1 brokuł
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz czarny, pieprz biały, cukier
- 1 pomidor
- niewielki kawałek żółtego sera
*opcjonalnie: dowolna przyprawa do ryb
Przygotowanie:
Łososia układamy na folii aluminiowej skórą do dołu,
osuszamy oraz doprawiamy pieprzem białym, solą i przyprawą do ryb. Pieczemy ok.
25 minut w 180 stopniach. Ciasto francuskie wykładamy na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia i zawijamy boki do środka (po ok. 1cm z każdej strony).
Następnie układamy na nim naczynie żaroodporne lub formę, której boki będą
właśnie o ok. 1cm krótsze niż naszego ciasta po zawinięciu. Ciasto pieczemy 10
minut w 200 stopniach. Następnie zdejmujemy naczynie i pieczemy następne 5
minut. Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną
cukru. Czosnek obieramy i drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę. W misce
mieszamy jajka, śmietanę, czosnek, starty ser i doprawiamy odrobiną pieprzu
czarnego i soli. Na podpieczonym spodzie układamy kawałki upieczonego łososia, brokuły i
zalewamy masą jajeczną. Posypujemy całość pieprzem czarnym i układamy plasterki
pomidora. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Świetna tarta, idealna na kolacje :)
OdpowiedzUsuń