Składniki:
- 250g mąki
- 135g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 gruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/3 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
- woda
- 200g gorzkiej czekolady
- 150ml śmietany kremówki
- szczypta soli
Przygotowanie:
W misce ucieramy palcami mąkę i 100g masła. Następnie
dodajemy szczyptę soli, cynamon, rozkłócone jajko, cukier waniliowy i drobno
posiekane orzechy. Zagniatamy ciasto dolewając zimną wodę aż do uzyskania
odpowiedniej konsystencji. Następnie wkładamy kulę z ciasta do lodówki na 30
minut. Po tym czasie wykładamy ciasto do formy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy
do lodówki na następne 30 minut. Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach (aż spód
zrumieni się). W rondlu zagotowujemy śmietanę, ściągamy z kuchenki, dodajemy
połamaną na kawałki czekoladę i energicznie mieszamy aż do rozpuszczenia.
Odkładamy do ostygnięcia. Gruszki obieramy, kroimy na ósemki i skrapiamy sokiem
z cytryny. Na patelnię wsypujemy cukier i wlewamy 50ml wody. Zagotowujemy co
jakiś czas poruszając patelnią, a gdy woda odparuje, a cukier delikatnie się
skarmelizuje dodajemy 35g masła. Gruszki dusimy w powstałej miksturze,
przewracając co jakiś czas aż zmiękną. Na ostudzonym cieście rozsmarowujemy
masę czekoladową, na to układamy gruszki i polewamy resztą sosu z patelni. Tartę przechowujemy w lodówce.
Czekolada + gruszki!
OdpowiedzUsuńMusi byc idealnie!
:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji 'Dla mamy' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl