Składniki (na naleśniki):
- 1 jajko
- mąka pszenna
- ½ szklanki mleka (u mnie ryżowe)
- woda
- olej
- szczypta soli
Składniki (na nadzienie):
- pęczek zielonych szparagów
- 1 bardzo duży pomidor lub 2 niewielkie
- ser żółty (najlepiej cheddar)
- sól, pieprz czarny, cukier
- wrzątek
Przygotowanie:
Najpierw naleśniki. Do miski wbijamy jajko, wlewamy mleko
i dodajemy szczyptę wody. Następnie „na oko” dodajemy mąkę i wodę, aż do
uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta naleśnikowego (musi być nie za
rzadkie i nie za gęste, żeby dobrze rozprowadziło się po patelni). Ja usmażyłam
z tej porcji 8 naleśników. Następnie gotujemy szparagi w osolonej i lekko
posłodzonej wodzie, aż będą miękkie po wbiciu widelca (ok. 7-10 min w
zależności od grubości). Następnie odsączamy je. Ser kroimy w plasterki. Na
każdym naleśniku układamy plaster sera, na to 2 szparagi, plaster pomidora,
znowu ser, posypujemy pieprzem i zawijamy. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, aż
naleśniki zrumienią się. Smacznego!
Świetny pomysł na naleśniki!
OdpowiedzUsuń