Składniki:
- 1 duża cukinia
- 100g ugotowanego ryżu
- 3 pomidory (najlepiej pakowane, te luzem w sklepach są
obecnie tragiczne w smaku)
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- ok. 7 łyżek przecieru pomidorowego
- ¾ szklanki jogurtu greckiego
- 2 jajka
- kawałek cheddara lub innego sera żółtego
- kilka plastrów dowolnego sera żółtego
- łyżka oleju + odrobina do smażenia
- pieprz czarny, sól, suszone oregano, suszony tymianek,
suszona lub świeża bazylia (w zależności od tego czym dysponujemy), pieprz
cayenne
Przygotowanie:
Ugotowany i lekko ostudzony ryż mieszamy z jednym
jajkiem, dodajemy starty kawałek sera, i doprawiamy pieprzem czarnym, solą,
tymiankiem i oregano. W rondelku podsmażamy na niewielkiej ilości oleju
pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku i
podsmażamy jeszcze ok. pół minuty. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory (jeśli
ktoś woli można je wcześniej obrać). Gotujemy aż pomidory zaczną się rozpadać.
Wlewam przecier pomidorowy i doprawiamy całość pieprzem czarnym, solą, oregano,
bazylią i pieprzem cayenne. Gotujemy przez następne kilka minut na małym ogniu.
W tym czasie myjemy (można też obrać) cukinię i kroimy ją w plastry. W miseczce
mieszamy 1 jajko, jogurt, szczyptę soli i łyżkę oleju. Naczynie żaroodporne
natłuszczamy olejem i wykładamy na nim ryż. Na to sos pomidorowy, plastry sera
żółtego, plastry cukinii. Na samą górę wylewamy mieszaninę z jogurtem.
Przykrywamy naczynie folią aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez 25
minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i zapiekamy przez następne 20 minut.
Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz