czwartek, 5 marca 2015

Sałatka z czerwonej fasoli i sera sałatkowego

Nic prostszego: wrzucamy kilka składników do miski, mieszamy i gotowe. To właśnie lubię w prostych sałatkach. Mało pracy, a wiele zastosowań. Do sałatki z czerwonej fasoli i sera sałatkowego idealnie będzie pasować również świeża, pokrojona w kostkę cebula (jeśli komuś nie przeszkadza jej ostry smak). Ja lubię ją jednak w tej prostej wersji. Jest sycąca, pasuje zarówno do wędlin jak i kromki chleba z masłem. Na śniadanie, na kolację. Prosto i smacznie.

Składniki:
- puszka czerwonej fasoli
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 5 łyżek jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki majonezu
- 200g sera sałatkowego (lub feta jeśli ktoś posiada)
- pieprz czarny i ewentualnie sól

Przygotowanie:
Fasolę odcedzamy i wrzucamy do miski. Jajka ścieramy na tarce i dodajemy do fasoli. Do tego pokrojony w kostkę ser, majonez i jogurt. Przyprawiamy pieprzem czarnym do smaku (można też dodać odrobinę soli, ale należy uważać bo ser jest słony). Całość mieszamy i gotowe.


1 komentarz: