Składniki (na 1 tortillę):
- garść rukoli
- ½ piersi z kurczaka
- 3-4 pomidory suszone
- niewielki kawałek sera lazur (mniej więcej jakby 2 łyżki)
- 4 łyżeczki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka masła
- 1 ząbek czosnku
- ½ szklanki mąki + nieco do podsypania
- 1 łyżeczka miodu
- ½ łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki oleju
- sól, pieprz czarny
- woda
Przygotowanie:
Dzień wcześniej przygotowujemy marynatę – w misce mieszamy
miód, 1 łyżeczkę oleju i musztardę. Doprawiamy pieprzem, wkładamy kurczaka i
dokładnie obtaczamy go w marynacie. Miskę przykrywamy folią i wkładamy na całą
noc do lodówki. Teraz placek - wysypujemy ½ szklanki mąki na stolnicę.
Dosypujemy szczyptę soli, mieszamy. Robimy z mąki i soli górkę a w niej dołek.
Dodajemy 1 łyżeczkę oleju, a następnie stopniowo dolewamy wodę i zagniatamy
ciasto. Kiedy uzyskamy odpowiednią konsystencję ciasta, ręcznie formujemy
kulkę, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na cienki placek, dostosowując go do
średnicy patelni. Smażymy na rozgrzanej patelni (można dodać odrobinę oleju) z
obu stron, aż do uzyskania lekkiego przyrumienienia. Następnie przygotowujemy
sos serowy. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy drobno posiekany czosnek i
smażymy na małym ogniu przez ok. minutę. Następnie dodajemy rozdrobniony ser i
roztapiamy. Odkładamy patelnię na bok, dodajemy jogurt i mieszamy. Doprawiamy
pieprzem (solą nie, ponieważ ser jest słony). Kolejną czynnością jest usmażenie
kurczaka. Na koniec układamy całość: placek, połowa sosu, rukola, kurczak,
pokrojone w paski pomidory suszone, druga połowa sosu i zawijamy. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz