poniedziałek, 9 marca 2015

Pieczone ziemniaczane łódeczki

Prosty dodatek obiadowy lub smaczna kolacja, miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Ja podałam ziemniaki z dipem z jogurtu greckiego i majonezu. Jest to alternatywa dla frytek, kawałki są większe i nie wysuszają się. Każdy może wybrać przyprawy jakie lubi najbardziej. Ja podaję te, które osobiście preferuję :).

Składniki:
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki rozmarynu
- ½ łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
- ½ łyżeczki oregano
- 1 łyżka oleju

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż na ósemki. Następnie wrzucamy je do miski, dodajemy przyprawy, olej i dokładnie mieszamy. Układamy ziemniaczane łódeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach ok. 40 minut (podczas pieczenia należy od czasu do czasu przewracać ziemniaki).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz