Składniki (na 2 kokilki):
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru pudru + odrobina do posypania
- 5 łyżek jogurtu greckiego
- 4 łyżki mąki
- skórka starta z 1 limonki
- 4 łyżeczki soku z limonki
- szczypta soli
- niewielka ilość masła do natłuszczenia kokilek
Przygotowanie:
Kokilki natłuszczamy masłem, posypujemy cukrem pudrem i
wstawiamy do lodówki. Oddzielamy żółtka od białek, łączymy je z jogurtem, mąką
oraz skórką i sokiem z limonki. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo
dodając cukier puder (wcześniej dodajemy do nich szczyptę soli). Następnie
należy wmieszać delikatnie i stopniowo białka do masy z żółtkami. Całość rozlewamy do kokilek i pieczemy ok. 30-35 minut w 180 stopniach.
Do jakiej wysokości napełniamy kokilki?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam bardzo za niedopatrzenie, przepis już uzupełniony. Składniki są na 2 kokilki, całość masy przelewamy do nich do pełna :)
OdpowiedzUsuń