poniedziałek, 16 marca 2015

Suflet (?) z jogurtem greckim i limonką

Puszysty deser o delikatnym aromacie limonki. Nie wiem czy można go nazwać sufletem. Nie bałam się otwierania piekarnika, co może zmienić temperaturę. Nic nie wyrosło niewyobrażalnie, ani nie opadło nagle drastycznie. W każdym razie powstał delikatny i puszysty deser!

Składniki (na 2 kokilki):
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru pudru + odrobina do posypania
- 5 łyżek jogurtu greckiego
- 4 łyżki mąki
- skórka starta z 1 limonki
- 4 łyżeczki soku z limonki
- szczypta soli
- niewielka ilość masła do natłuszczenia kokilek

Przygotowanie:
Kokilki natłuszczamy masłem, posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki. Oddzielamy żółtka od białek, łączymy je z jogurtem, mąką oraz skórką i sokiem z limonki. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier puder (wcześniej dodajemy do nich szczyptę soli). Następnie należy wmieszać delikatnie i stopniowo białka do masy z żółtkami. Całość rozlewamy do kokilek i pieczemy ok. 30-35 minut w 180 stopniach.


2 komentarze:

  1. Do jakiej wysokości napełniamy kokilki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepraszam bardzo za niedopatrzenie, przepis już uzupełniony. Składniki są na 2 kokilki, całość masy przelewamy do nich do pełna :)

    OdpowiedzUsuń