Składniki:
- ok. 150g łososia (filet)
- 1 jajko
- mąka
- 2/3 szklanki mleka
- połowa opakowania rukoli
- 100g twarogu
- 1 łyżeczka majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki miodu
- sól, pieprz czarny, pieprz biały, przyprawa do ryb
- olej do smażenia
- kilka kropli soku z cytryny
- woda
Przygotowanie:
Łososia, myjemy, osuszamy i kładziemy na folii
aluminiowej skórą do dołu. Przyprawiamy pieprzem białym, solą i przyprawą do
ryb. Pieczemy ok. 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W misce
mieszamy jajko z mlekiem. Stopniowo dosypujemy mąkę i dodajemy wodę aż do
uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta naleśnikowego. Naleśniki smażymy na
oleju (potrzebujemy 3). Przygotowujemy sos miodowo-musztardowy: łączymy ze sobą
miód, musztardę i majonez. Każdy z trzech naleśników smarujemy twarogiem i
posypujemy pieprzem czarnym oraz szczyptą soli. Na twarogu układamy łososia,
następnie rukolę i polewamy sosem. Naleśniki zawijamy i kroimy w plastry jak na
zdjęciu. Każdy plaster przekłuwamy wykałaczką i gotowe :)!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz