środa, 11 marca 2015

Przekąski imprezowe - naleśnikowa rolada z łososiem i rukolą

Coś, co na pewno posmakuje gościom. Łatwe do przygotowania i wygodne do jedzenia. Lekka przekąska na mały głód. Jeśli ktoś nie lubi rukoli, można użyć zwykłej sałaty zielonej lub miksu sałat. Również pieczonego łososia można zastąpić wędzonym (za którym osobiście nie przepadam). Jeśli chodzi o kurczaka, to obawiam się że będzie zbyt ciężki na to danie.

Składniki:
- ok. 150g łososia (filet)
- 1 jajko
- mąka
- 2/3 szklanki mleka
- połowa opakowania rukoli
- 100g twarogu
- 1 łyżeczka majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki miodu
- sól, pieprz czarny, pieprz biały, przyprawa do ryb
- olej do smażenia
- kilka kropli soku z cytryny
- woda

Przygotowanie:
Łososia, myjemy, osuszamy i kładziemy na folii aluminiowej skórą do dołu. Przyprawiamy pieprzem białym, solą i przyprawą do ryb. Pieczemy ok. 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W misce mieszamy jajko z mlekiem. Stopniowo dosypujemy mąkę i dodajemy wodę aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta naleśnikowego. Naleśniki smażymy na oleju (potrzebujemy 3). Przygotowujemy sos miodowo-musztardowy: łączymy ze sobą miód, musztardę i majonez. Każdy z trzech naleśników smarujemy twarogiem i posypujemy pieprzem czarnym oraz szczyptą soli. Na twarogu układamy łososia, następnie rukolę i polewamy sosem. Naleśniki zawijamy i kroimy w plastry jak na zdjęciu. Każdy plaster przekłuwamy wykałaczką i gotowe :)!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz