Składniki (na 2 porcje):
- 2 steki z rekina (lub 1 duży)
- 4 garście makaronu wstążki
- 2 duże plastry selera (korzeń)
- garść świeżych liści bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju z prażonych orzechów włoskich
- odrobina oleju słonecznikowego/rzepakowego/oliwy z
oliwek
- cukier biały, pieprz biały, pieprz cayenne, sól
- 3
łyżeczki soku z cytryny
- niewielka ilość mąki do obtoczenia ryby
- 1 łyżka pestek słonecznika
Przygotowanie:
Steki z rekina oprószamy z obu stron pieprzem białym,
solą oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Rybę odstawiamy do lodówki. Następnie w
garnku gotujemy wodę, dodajemy sól, odrobinę cukru i wrzucamy obrane plastry
selera na ok. 10-15 minut (mają być miękkie, a nie rozlatujące się). Na
patelni rozgrzewamy olej oraz 1 łyżkę masła. Rybę obtaczamy w mące i wrzucamy
na patelnię. Smażymy ok. 10 minut przekładając od czasu do czasu na drugą
stronę. Kolejnym krokiem jest ugotowanie makaronu, rozgrzanie na patelni
odrobiny oleju lub oliwy i podsmażenie przez około 1 minutę pokrojonego w
plasterki czosnku. Po tym czasie dorzucamy makaron, dokładnie mieszamy i
podgrzewamy łącząc smaki przez następną minutę. Zdejmujemy patelnię z kuchenki,
dolewamy olej z prażonych olejów włoskich i dorzucamy bazylię, mieszamy. Na
suchej patelni podprażamy pestki słonecznika. Układamy na talerzu: plaster
selera, część makaronu, rybę i posypujemy pestkami słonecznika. Gotowe!
Świetny stek!
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl