Składniki (na dwie porcje):
- ¾ szklanki przecieru pomidorowego
- ok. 200g makaronu penne
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki kaparów
- 10 czarnych oliwek (mogą też być zielone, po prostu ja
ostatnio preferuję czarne)
- odrobina oleju do smażenia
- suszone: bazylia, oregano i zioła prowansalskie, pieprz
czarny, sól, pieprz cayenne
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Na patelni podsmażamy na oleju
czosnek. Następnie dodajemy posiekane kapary. Podsmażamy kilka chwil i dodajemy
tuńczyka bez zalewy, następnie przekrojone na połówki oliwki i zalewamy
przecierem. Doprawiamy ostrożnie solą (kapary już posoliły nasz sos), pieprzem
czarnym, odrobiną pieprzu cayenne i ziołami suszonymi. Gotujemy na małym ogniu
ok. 5 minut. Na koniec dodajemy do sosu łyżkę wody z gotowania makaronu. Następnie
dorzucamy ugotowany makaron, mieszamy i
podajemy. Idealnie smakuje posypany startym Parmezanem lub Grana Padano :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz