Składniki:
- ryż (u mnie było to ok. 100g, ale w
zasadzie może być każda ilość)
- 2-3 jajka
- 10 niewielkich pieczarek
- ½ cebuli
- kawałek startego sera żółtego
- pieprz czarny, sól
- 1 łyżeczka musztardy
- pęczek pietruszki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (jeśli
mamy już ugotowaną resztkę, pomijamy ten krok). Na rozgrzaną patelnię wlewamy
trochę oleju i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Pieczarki obieramy, drobno
kroimy i dorzucamy na patelnię. Całość mieszamy i dalej smażymy. Na koniec
doprawiamy pieprzem oraz solą i przekładamy do miski. Dodajemy ugotowany
ryż, jajka, ser żółty, musztardę i posiekaną pietruszkę. Jeśli istnieje taka
potrzeba to doprawiamy całość dodatkowo pieprzem i solą. Od nowa rozgrzewamy
patelnię, dolewamy nieco oleju, przekładamy na nią masę ryżową i formujemy placek. Smażymy na małym ogniu ok. 7-10
minut i przewracamy na drugą stronę (jeśli omlet jest gruby z powodu dużej ilości ryżu, dobrze jest pomóc
sobie talerzem). Z drugiej strony powtarzamy czynność. I gotowe :)
Smakowite wykorzystanie resztek ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne jest gotowanie z resztek :) Super ci wyszła ta tortilla :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl