Składniki (na 33 pierogi i sos kaparowy):
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej + nieco do
podsypania
- 2/3 szklanki + 4 łyżki jogurtu greckiego
- ½ kostki + 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 130-150g sera cheddar
- szczypta soli
- 30 małych pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżeczka musztardy
- tymianek, pieprz czarny, sól
- olej do smażenia
Przygotowanie:
W misce rozcieramy mąkę i pokrojoną ½ kostki masła.
Dodajemy jajko, 2/3 szklanki jogurtu greckiego, szczyptę soli i sprawnie
zagniatamy ciasto. Formujemy kulę. Przekładamy ją do folii i wstawiamy do
lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz: na oleju podsmażamy
pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy na patelnię posiekany lub
przeciśnięty przez praskę czosnek. Pieczarki obieramy, kroimy drobno (można
zetrzeć na tarce) i dorzucamy do cebuli i czosnku, smażymy. Kiedy pieczarki są
już tak wysmażone jak chcemy, doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem do smaku.
Ściągamy patelnię z kuchenki i dodajemy 1 łyżkę masła, mieszamy. Wyjmujemy
ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 3 mm podsypując
mąką. Szklanką wycinamy kółka. Z resztek ciasta tworzymy nową kulę,
rozwałkowujemy i znowu wycinamy. Ja uzyskałam 33 pierogi. Na każdym wykrojonym
kawałku ciasta kładziemy odrobinę farszu, na to niewielką ilość startego
cheddara i lepimy pieroga. Pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia i pieczemy ok. 25 minut (do zbrązowienia pierogów) w 190 stopniach.
Ja podałam moje pierogi z sosem kaparowym. W miseczce
mieszamy kapary, 4 łyżki jogurtu greckiego, musztardę, doprawiamy pieprzem i gotowe
:).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz