Próbowałam raz robić batoniki owsiane. Najpierw
pieczenie, potem chłodzenie i krojenie. Nic z tego nie wyszło. Wszystko się
rozpadało i kruszyło. Więc zmieniłam taktykę. Postanowiłam niczego nie kroić i
od razu ułożyć na blasze interesujący mnie kształt. Do tego potrzebowałam
lepszego spoiwa. A banan okazał się idealny. Postawiłam na wersję podstawową,
bez przypraw, różnych owoców czy czekolady. Każdy może dorzucić co mu się
podoba: kawałki mlecznej czekolady, suszone morele, suszone śliwki, cynamon,
orzechy włoskie. Najważniejsze są proporcje banana i płatków owsianych.
Składniki:
- 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 banan
- łyżka suszonej żurawiny
- 1/3 szklanki niesolonych orzeszków ziemnych
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Żurawinę siekamy. W misce rozgniatamy banana i dorzucamy
do niego pozostałe składniki, mieszamy. Na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia formujemy ciasteczka dowolnej wielkości (moich wyszło 7). Pieczemy 35 minut w 180
stopniach.
Przed chwilą wyciągnęłam takie ciasteczka z pieca, moje są w kilku wersjach, między innymi z suszoną borówką :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, nigdy jej nie jadłam. Muszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńtakie proste owsiane ciasteczka zawsze mnie ratują w kryzysowych zachciankach na słodkie :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńpycha ciacha, też czasem robię podobne :)
OdpowiedzUsuńCzy można zrobić wersję bez miodu czy miód również pełni rolę spoiwa?
OdpowiedzUsuńCzy można zrobić wersję bez miodu czy miód również pełni rolę spoiwa?
OdpowiedzUsuńJa robie takie juz od dluzszego czasu. Bez miodu i na 1banana -1/2szkl.płatków owsianych. Miód nie jest konieczny
UsuńWitam :) Czy te orzeszki ziemne można zastąpić orzechami włoskimi bądź innymi? Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuń