sobota, 28 marca 2015

Rozmarynowe bułki ze słonecznikiem

Pieczywo nie jest moją mocną stroną, chleby mi nie wychodzą, ale te bułeczki są wprost przepyszne. Delikatne, rozmarynowe i mięciutkie. Idealne na późne śniadanie, jedzone z odrobiną masła zaraz po upieczeniu. Albo z moją ukochaną pastą jajeczną. I ciepłą herbatą.

Składniki (na 6 dużych bułek):
- 2 szklanki mąki pszennej + nieco do formowania bułek
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej
- 1 ½ szklanki + 1 łyżka ciepłego mleka
- 1 paczka suchych drożdży (8g)
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki rozmarynu
- garść ziaren słonecznika

Przygotowanie:
Do miski wsypujemy całą mąkę, sól, cukier, rozmaryn, drożdże i mieszamy. Dodajemy olej i zaczynamy miksować na małych obrotach (mieszadłami) stopniowo dolewając mleko. Następnie zwiększamy obroty miksera i energicznie miksujemy przez następne 8 minut. Po tym czasie przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut to wyrośnięcia. Po tym czasie wykładamy blachę papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki, których wielkość zależy od tego jak duże bułki lubimy, moich wyszło 6. Następnie układamy kulki na blasze i spłaszczamy nieco. Każdą bułkę smarujemy odrobiną mleka i przyklejamy ziarna słonecznika. Ponownie zostawiamy je pod ściereczką do wyrośnięcia przez następne 20 minut. Pieczemy ok. 15-20 minut w 200 stopniach (aż bułki zbrązowieją).



2 komentarze:

  1. tak proporcjonalnych bułeczek jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić! świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie genialne i równe te bułeczki!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń