Składniki (na 6 dużych bułek):
- 2 szklanki mąki pszennej + nieco do formowania bułek
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej
- 1 ½ szklanki + 1 łyżka ciepłego mleka
- 1 paczka suchych drożdży (8g)
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki rozmarynu
- garść ziaren słonecznika
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy całą mąkę, sól, cukier, rozmaryn,
drożdże i mieszamy. Dodajemy olej i zaczynamy miksować na małych obrotach
(mieszadłami) stopniowo dolewając mleko. Następnie zwiększamy obroty miksera i
energicznie miksujemy przez następne 8 minut. Po tym czasie przykrywamy ciasto
ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut to wyrośnięcia. Po tym
czasie wykładamy blachę papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki,
których wielkość zależy od tego jak duże bułki lubimy, moich wyszło 6.
Następnie układamy kulki na blasze i spłaszczamy nieco. Każdą bułkę smarujemy
odrobiną mleka i przyklejamy ziarna słonecznika. Ponownie zostawiamy je pod ściereczką do wyrośnięcia przez następne 20 minut. Pieczemy ok. 15-20 minut w 200
stopniach (aż bułki zbrązowieją).
tak proporcjonalnych bułeczek jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić! świetne :)
OdpowiedzUsuńJakie genialne i równe te bułeczki!
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl