wtorek, 3 marca 2015

Faszerowana papryka

Dawniej wydawało mi się, że takiego obiadu nie można robić tylko dla siebie. Trzeba kupić kilka papryk, dużo mięsa i ugotować pełno ryżu. Nic bardziej mylnego. Mała przyjemność obiadowa to uśmiech do końca dnia! Dlatego dziś odmierzyłam składniki dla jednej osoby. Jedna papryka, połowa piersi z kurczaka i pół torebki ryżu. Jeśli przygotowujemy to danie dla grupy, wystarczy pomnożyć ilość danego składnika razy liczbę osób i gotowe :).

Składniki (dla jednej osoby):
- 1 papryka
- 50g ryżu
- 6 małych pieczarek
- połowa pojedynczego fileta z kurczaka
- pieprz czarny, sól, tymianek, oregano, rozmaryn
- świeża pietruszka
- 2 plasterki sera żółtego
- pół łyżeczki musztardy
- pół średniej wielkości cebuli
- ząbek czosnku
- pół łyżki masła
- odrobina oleju do smażenia

Przygotowanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (średnio 15 minut na małym ogniu). Rozgrzewamy patelnię, wlewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dorzucamy przeciśnięty prze praskę ząbek czosnku, mieszamy. Po kilku minutach dorzucamy pokrojonego drobno kurczaka. Przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, oregano i rozmarynem. Pieczarki obieramy i kroimy wzdłuż w plastry. Dorzucamy je na patelnię i czekamy aż będą gotowe i cała woda odparuje. Paprykę myjemy, odcinamy górę wraz z ogonkiem, wycinamy środek i wszystkie jasne części. Wracamy na patelnię. Dodajemy musztardę, mieszamy. Kiedy ryż jest już gotowy odcedzamy go, wrzucamy na patelnię i dodajemy 2 plasterki sera. Wszystko razem łączymy (ser rozpuści się) i ściągamy z kuchenki. Na koniec dodajemy na patelnię masło i rozprowadzamy je gdy już się rozpuści. Faszerujemy dolną część papryki przygotowanym farszem i zamykamy górną częścią. Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz