Składniki (dla jednej osoby):
- 1 papryka
- 50g ryżu
- 6 małych pieczarek
- połowa pojedynczego fileta z kurczaka
- pieprz czarny, sól, tymianek, oregano, rozmaryn
- świeża pietruszka
- 2 plasterki sera żółtego
- pół łyżeczki musztardy
- pół średniej wielkości cebuli
- ząbek czosnku
- pół łyżki masła
- odrobina oleju do smażenia
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na
opakowaniu (średnio 15 minut na małym ogniu). Rozgrzewamy patelnię, wlewamy
niewielką ilość oleju i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie
dorzucamy przeciśnięty prze praskę ząbek czosnku, mieszamy. Po kilku minutach
dorzucamy pokrojonego drobno kurczaka. Przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem,
oregano i rozmarynem. Pieczarki obieramy i kroimy wzdłuż w plastry. Dorzucamy
je na patelnię i czekamy aż będą gotowe i cała woda odparuje. Paprykę myjemy,
odcinamy górę wraz z ogonkiem, wycinamy środek i wszystkie jasne części.
Wracamy na patelnię. Dodajemy musztardę, mieszamy. Kiedy ryż jest
już gotowy odcedzamy go, wrzucamy na patelnię i dodajemy 2 plasterki sera.
Wszystko razem łączymy (ser rozpuści się) i ściągamy z kuchenki. Na koniec
dodajemy na patelnię masło i rozprowadzamy je gdy już się rozpuści. Faszerujemy
dolną część papryki przygotowanym farszem i zamykamy górną częścią. Pieczemy 45
minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz