Przepis ogranicza się do spodu pizzy, ponieważ
stwierdziłam, że każdy lubi inne dodatki. Ja swoją pizzę przygotowałam z sosem
pomidorowym, szpinakiem i serem feta. Po zjedzeniu stwierdziłam, że najbardziej
pasuje wg mnie sam sos pomidorowy i duża ilość sera na wierzchu :).
Składniki:
- ½ marchewki
- ½ dużej cukinii
- ½ pietruszki
- niewielki kawałek selera
- ½ pęczka pietruszki
- ½ opakowania mrożonego kalafiora (lub połówka świeżego)
- 2 jajka
- 50g sera żółtego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- pieprz czarny, sól, czosnek granulowany, oregano, tymianek, sproszkowana słodka papryka, curry
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy
do nich dwa jajka, starty ser żółty, łyżkę oleju, posiekaną natkę pietruszki
oraz podsmażoną na łyżce oleju pokrojoną w kostkę cebulę z przeciśniętym przez
praskę ząbkiem czosnku. Całość doprawiamy solą, pieprzem czarnym, czosnkiem
granulowanym, oregano, tymiankiem, sproszkowaną słodką papryką i niewielką
ilością curry. Mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Formujemy kształt podstawy pizzy (starając się aby placek nie był za gruby) i
wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (z termoobiegiem) na 35 minut. Po tym czasie układamy na spodzie pizzy
dowolne dodatki i zapiekamy następne 15 minut.
Świetny pomysł! Dotychczas, zawsze jadłam na klasycznym spodzie drożdżowym.
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś spróbować takiej mocno warzywnej :)
Trzeba próbować nowych rzeczy i urozmaicać swój jadłospis :) podobno bardzo smaczna jest też pizza na spodzie z samego kalafiora. Ja z kolei zaczynam się zastanawiać nad dodaniem ziemniaka.
Usuń