Składniki (dla jednej osoby):
- 2 kromki dowolnego chleba
- musztarda (użyłam chrzanowej, najbardziej pasuje wg
mnie Dijon)
- pół szklanki mleka
- 1 jajko
- pieprz, sól, starta gałka muszkatołowa
- 2 lub 3 plasterki sera żółtego
- starty kawałek dowolnego sera żółtego
*opcjonalnie: 2 plasterki wędliny
Przygotowanie:
Wieczorem dnia poprzedzającego nasze śniadanie
przygotowujemy całość. Na początek kromki chleba kroimy na duże kawałki. Każdy
kawałek smarujemy musztardą z jednej strony. Układamy warstwowo kawałki chleba,
na to plasterek sera, opcjonalnie plasterek szynki, następnie znowu kawałki chleba, itd. Dociskamy każdą warstwę. Na
samej górze powinien być chleb. Następnie w misce rozkłócamy jedno jajko,
dodajemy mleko, pieprz, sól i szczyptę startej gałki muszkatołowej, mieszamy. Naszego
przekładańca zalewamy powstałą miksturą powoli, czekając aż chleb wchłonie
każdą dawkę płynu. Zakrywamy naczynie folią i wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia rano zdejmujemy folię, posypujemy całość startym serem
żółtym i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznie!
OdpowiedzUsuń