Składniki:
- 2 banany
- 1,5 szklanki mąki
- 250g suszonych daktyli bez pestek
- 1 łyżeczka sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół garści orzechów włoskich
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- szklanka wody
- pół szklanki mleka
- 125g masła (ja użyłam klarowanego), może być też pół
szklanki oleju
Przygotowanie:
Daktyle kroimy na kawałki, przekładamy do garnka,
zalewamy szklanką wody, zagotowujemy i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem przez 15 minut.
Po tym czasie zdejmujemy daktyle z ognia, dodajemy łyżeczkę sody i odstawiamy
na jakiś czas. Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy
aromat waniliowy, cynamon, mleko, jajka i roztopione masło, mieszamy. Następnie
dodajemy rozgniecione banany, posiekane drobno orzechy oraz daktyle wraz z wodą
pozostałą z gotowania. Całość mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do
pieczenia keksówki. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
i tym oto sposobem zostałem fanem. nie tylko przepisu, ale i całego bloga.
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :D
OdpowiedzUsuń