wtorek, 10 lutego 2015

Łosoś w sosie z pieczarek i kopru włoskiego podany na koperkowym placku

Mój pierwszy raz kiedy spróbowałam połączenia grzybów i ryby był właśnie podczas przygotowywania tego dania. I przyznam się szczerze, że nie zamieniłabym go na żadne inne. Nie wiem jak by się to sprawdziło w daniach z innych ryb i innych grzybów, ale w tym przypadku wszystko jest na właściwym miejscu :).

Składniki (na 2 porcje):
- ok. 300g świeżego łososia ze skórą
- 1 koper włoski (bulwa)
- 1 mała cebula lub pół dużej
- 6 drobno pokrojonych, średniej wielkości pieczarek (ja trafiłam na małe więc użyłam 9)
- łyżka masła
- 1 łyżka oleju + do smażenia
- 100g śmietany kremówki
- łyżeczka soku z cytryny
- ¼ szklanki wytrawnego białego wina
- pęczek koperku
- biały pierz i sól
- nieco ponad pół szklanki wody
- ¾ szklanki mąki pszennej

Do przygotowanie potrzebujemy:
- folię aluminiową

Przygotowanie:
Łososia posypujemy pieprzem białym i solą, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju. Dodajemy pokrojony w paseczki koper włoski i dalej podsmażamy. Pieczarki obieramy i drobno kroimy, dodajemy wraz z łyżeczką soku z cytryny do cebuli i kopru. Kiedy całość się podsmaży, a woda z pieczarek odparuje wlewamy na patelnię białe wino. Po odparowaniu dodajemy śmietanę kremówkę, doprawiamy białym pieprzem i solą do smaku, gotujemy na małym ogniu. W tym czasie przygotowujemy placki koperkowe – w misce mieszamy mąkę, łyżkę oleju, szczyptę soli, pół pęczka drobno posiekanego koperku  i wodę, mieszamy (należy uzyskać konsystencję ciasta na naleśniki, jeśli istnieje potrzeba dodajemy trochę mąki lub wody). Wlewamy połowę ciasta na mocno rozgrzaną, suchą patelnię i smażymy po kilka minut z obu stron. To samo robimy z drugą połową ciasta. Wracamy do sosu, który już powinien być gotowy. Dodajemy do niego nieco mniej niż pół posiekanego pęczka koperku i mieszamy. Wyłączamy gaz, dodajemy łyżkę masła, mieszamy i gotowe. Wykładamy: placek złożony na pół, na to połowa kawałka upieczonego łososia (łatwo uda nam się oddzielić mięso od skóry). Rybę polewamy połową sosu. To samo z drugim plackiem. Na koniec całość posypujemy odrobiną koperku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz