Składniki (na 2 porcje):
- ok. 300g świeżego łososia ze skórą
- 1 koper włoski (bulwa)
- 1 mała cebula lub pół dużej
- 6 drobno pokrojonych, średniej wielkości pieczarek (ja
trafiłam na małe więc użyłam 9)
- łyżka masła
- 1 łyżka oleju + do smażenia
- 100g śmietany kremówki
- łyżeczka soku z cytryny
- ¼ szklanki wytrawnego białego wina
- pęczek koperku
- biały pierz i sól
- nieco ponad pół szklanki wody
- ¾ szklanki mąki pszennej
Do przygotowanie potrzebujemy:
- folię aluminiową
Przygotowanie:
Łososia posypujemy pieprzem białym i solą, zawijamy w
folię aluminiową i wkładamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju. Dodajemy pokrojony w
paseczki koper włoski i dalej podsmażamy. Pieczarki obieramy i drobno kroimy,
dodajemy wraz z łyżeczką soku z cytryny do cebuli i kopru. Kiedy całość się
podsmaży, a woda z pieczarek odparuje wlewamy na patelnię białe wino. Po
odparowaniu dodajemy śmietanę kremówkę, doprawiamy białym pieprzem i solą do
smaku, gotujemy na małym ogniu. W tym czasie przygotowujemy placki koperkowe –
w misce mieszamy mąkę, łyżkę oleju, szczyptę soli, pół pęczka drobno
posiekanego koperku i wodę, mieszamy
(należy uzyskać konsystencję ciasta na naleśniki, jeśli istnieje potrzeba
dodajemy trochę mąki lub wody). Wlewamy połowę ciasta na mocno rozgrzaną, suchą
patelnię i smażymy po kilka minut z obu stron. To samo robimy z drugą połową
ciasta. Wracamy do sosu, który już powinien być gotowy. Dodajemy do niego nieco
mniej niż pół posiekanego pęczka koperku i mieszamy. Wyłączamy gaz, dodajemy
łyżkę masła, mieszamy i gotowe. Wykładamy: placek złożony na pół, na to połowa
kawałka upieczonego łososia (łatwo uda nam się oddzielić mięso od skóry). Rybę polewamy połową sosu. To samo z drugim plackiem. Na koniec całość
posypujemy odrobiną koperku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz