Składniki (na 15 muffinek):
- 2 szklanki mąki
- 3 jabłka
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ szklanki siekanych migdałów
- ¾ szklanki brązowego cukru
- sok z 1/8 cytryny
- 100g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki amaretto
- szczypta soli
Przygotowanie:
Podprażamy migdały na patelni. Rozpuszczamy masło i
odstawiamy do ostygnięcia. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Łączymy
wszystkie składniki sypkie w dużej misce, następnie dodajemy składniki płynne i
mieszamy całość. Przekładamy ciasto do papilotek i pieczemy 15 minut w 150
stopniach z termoobiegiem. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i
pieczemy przez następne 5-10 minut (do suchego patyczka). Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz