czwartek, 19 lutego 2015

Muffinki jabłkowe o smaku migdałowym

W internecie można znaleźć miliony przepisów na muffinki lub ciasta z jabłkami i orzechami, cynamonem, kruszonką, przyprawą korzenną, kardamonem. Z racji tego, że wstawiłam już przepis na placek marchewkowy, w którym wszystkie składniki są takie same (wystarczy zamienić marchewki na jabłka), postanowiłam trochę pokombinować. W domu już długo leżało opakowanie siekanych migdałów i w końcu nadszedł ich czas.

Składniki (na 15 muffinek):
- 2 szklanki mąki
- 3 jabłka
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ szklanki siekanych migdałów
- ¾ szklanki brązowego cukru
- sok z 1/8 cytryny
- 100g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki amaretto
- szczypta soli

Przygotowanie:
Podprażamy migdały na patelni. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Łączymy wszystkie składniki sypkie w dużej misce, następnie dodajemy składniki płynne i mieszamy całość. Przekładamy ciasto do papilotek i pieczemy 15 minut w 150 stopniach z termoobiegiem. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy przez następne 5-10 minut (do suchego patyczka). Gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz