Jeśli ktoś z jakichkolwiek powodów nie je kupnych lodów,
ten przepis będzie dla niego idealną alternatywą. Lody nie zawierają dodatku cukru, są orzeźwiające i bardzo aromatyczne. Nie trzeba ich mieszać co
pół godziny czy godzinę, wystarczy je przygotować i zostawić na noc w
zamrażalniku. Jeśli ktoś ma ochotę, lody można posypać orzechami i dodatkowo
polać miodem tuż przed podaniem. Jedynym problemem jest to, że lody są na tyle
twarde, że przygotowanie ich w jednym pojemniku i nakładanie do miseczek jest
bez sensu. Nie da się ich podzielić na równe kawałki i estetycznie podać. Dlatego
zdecydowałam się na przygotowanie każdej porcji w osobnym naczyniu. Niestety nie mam maszyny do lodów więc jestem zdana na eksperymenty :).
Składniki:
- 200g jogurtu greckiego
- skórka starta z 1 cytryny
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta imbiru
- 2 łyżki miodu (lub więcej, w zależności od tego jak
słodki smak chcemy uzyskać)
Do przygotowania potrzebujemy:
- 4 drewniane patyczki do lodów
- 7 silikonowych foremek na muffinki lub inne silikonowe
foremki (sprawdzą się też małe kubeczki po jogurtach, które można przeciąć w
połowie żeby naczynie było niższe).
Przygotowanie:
W misce mieszamy jogurt, skórkę z cytryny, miód i
przyprawy. Patyczki przekrawamy lub przerywamy na pół. Powstałą masę
przekładamy do foremek i wkładamy do każdej porcji po połówce patyczka.
Wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin, a najlepiej całą noc lub cały dzień
(w zależności kiedy je przygotowujemy). Po tym czasie jogurt już zamarznie.
Lody wyjmujemy z foremek i zajadamy!
Cudowne są lody jogurtowe, a te przyprawy :)
OdpowiedzUsuńMniam, brzmi przepysznie :)
OdpowiedzUsuńMusiały smakować wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńJa zdecydowanie wolę lody domowe, smakują o niebo lepiej :)