sobota, 21 lutego 2015

Lody jogurtowego pachnące Bliskim Wschodem

Jeśli ktoś z jakichkolwiek powodów nie je kupnych lodów, ten przepis będzie dla niego idealną alternatywą. Lody nie zawierają dodatku cukru, są orzeźwiające i bardzo aromatyczne. Nie trzeba ich mieszać co pół godziny czy godzinę, wystarczy je przygotować i zostawić na noc w zamrażalniku. Jeśli ktoś ma ochotę, lody można posypać orzechami i dodatkowo polać miodem tuż przed podaniem. Jedynym problemem jest to, że lody są na tyle twarde, że przygotowanie ich w jednym pojemniku i nakładanie do miseczek jest bez sensu. Nie da się ich podzielić na równe kawałki i estetycznie podać. Dlatego zdecydowałam się na przygotowanie każdej porcji w osobnym naczyniu. Niestety nie mam maszyny do lodów więc jestem zdana na eksperymenty :).

Składniki:
- 200g jogurtu greckiego
- skórka starta z 1 cytryny
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta imbiru
- 2 łyżki miodu (lub więcej, w zależności od tego jak słodki smak chcemy uzyskać)

Do przygotowania potrzebujemy:
- 4 drewniane patyczki do lodów
- 7 silikonowych foremek na muffinki lub inne silikonowe foremki (sprawdzą się też małe kubeczki po jogurtach, które można przeciąć w połowie żeby naczynie było niższe).

Przygotowanie:
W misce mieszamy jogurt, skórkę z cytryny, miód i przyprawy. Patyczki przekrawamy lub przerywamy na pół. Powstałą masę przekładamy do foremek i wkładamy do każdej porcji po połówce patyczka. Wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin, a najlepiej całą noc lub cały dzień (w zależności kiedy je przygotowujemy). Po tym czasie jogurt już zamarznie. Lody wyjmujemy z foremek i zajadamy!


3 komentarze:

  1. Cudowne są lody jogurtowe, a te przyprawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiały smakować wyjątkowo :)
    Ja zdecydowanie wolę lody domowe, smakują o niebo lepiej :)

    OdpowiedzUsuń