Składniki (na dwie osoby):
- filet z sandacza (w zależności od wielkości, można
wykorzystać tylko kawałek)
- odrobina mąki
- 2-3 łyżki masła klarowanego
- 2,5 łyżki masła
- ¼ szklanki białego wytrawnego wina
- starta gałka muszkatołowa, pieprz czarny, pieprz biały,
sól
- łyżka jogurtu greckiego
- odrobina mleka
- pół łyżeczki musztardy
- 3-4 ziemniaki
- sok z połówki cytryny
- niewielki ząbek czosnku
Przygotowanie:
Sandacza kroimy na mniejsze kawałki (tak aby zmieścić je
na patelni), posypujemy go z obu stron solą i skrapiamy sokiem z cytryny.
Obieramy i gotujemy ziemniaki. Rybę obtaczamy w mące i smażymy na maśle
klarowanym po kilka minut z obu stron. W międzyczasie przygotowujemy sos. W
rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajmy drobno posiekany ząbek czosnku i
smażymy ok. minutę. Następnie dolewamy wino, łyżkę soku z cytryny i doprawiamy
solą i białym pieprzem. Zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Następnie ściągamy z
kuchenki, dodajemy łyżkę masła i mieszamy. Gdy ziemniaki są już gotowe
odsączamy je, tłuczemy i doprawiamy solą, pieprzem czarnym i odrobiną gałki
muszkatołowej. Dodajemy jogurt grecki, mleko, musztardę i mieszamy. Układamy na
talerzu połowę ziemniaków, na to kawałek ryby i polewamy ją sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz