wtorek, 17 lutego 2015

Grzanki z bryndzą

Te grzanki pamiętam jeszcze z dzieciństwa kiedy czasem pojawiały się na naszym stole na kolację. Były inaczej przyprawione, ale podstawa została ta sama. Do tego potarte czosnkiem tuż po upieczeniu, są bardzo aromatyczną bezmięsną opcją.

Składniki:
- bagietka
- kilka liści świeżej bazylii
- 160g bryndzy
- ząbek czosnku
- pieprz czarny
- łyżka masła
- 2 pomidory

Przygotowanie:
Bagietkę kroimy w grube kromki. Masło rozpuszczamy, smarujemy nim kromki z obu stron przy pomocy pędzelka kuchennego i układamy je na blasze. Na każdą kromkę kładziemy po grubym plasterku bryndzy, przyprawiamy pieprzem, posypujemy posiekaną bazylią oraz układamy po plasterku pomidora. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.


2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dość, że sama bardzo lubię tosty i grzanki to jeszcze w połączeniu z serem wychodzi zawsze super. Dlatego mam w domu toster https://duka.com/pl/agd/tostery który chodzi na wysokich obrotach. Nie dość, że ja go lubię używać to jeszcze moje dzieci także wcinają tosty na słodko.

    OdpowiedzUsuń