Składniki (na dwie spore porcje):
- 1 jajko
- mąka
- mleko
- 1 brokuł
- 1 pojedynczy filet drobiowy
- 2 ząbki czosnku
- masło klarowane lub olej do smażenia
- 1 łyżka masła
- 40g sera cheddar
- pieprz biały, pieprz czarny, starta gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy naleśniki. W misce rozkłócamy
jajko, dodajemy 2/3 szklanki mleka i szczyptę soli. Następnie dodajemy mąkę i
wodę mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta naleśnikowego
(dość rzadka śmietana, tak żeby udało się je rozprowadzić po patelni). Smażymy na
maśle klarowanym lub oleju ok. 8, 9 naleśników, które kroimy następnie w paski
grubości 1 lub 2cm i odkładamy na talerzu. Czosnek obieramy i drobno kroimy.
Podsmażamy go na patelni z olejem. Dodajemy pokrojonego w kostkę, doprawionego
czarnym pieprzem i solą kurczaka i dalej smażymy. W międzyczasie gotujemy
brokuł, odcedzamy go i dodajemy na patelnię kiedy kurczak jest już gotowy. Mieszamy i trzymamy
na małym ogniu. Teraz sos. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy łyżkę
mąki i szybo mieszamy (przygotowujemy zasmażkę). Następnie, ciągle mieszając, wlewamy stopniowo mleko. Musimy sami ustalić ilość, w zależności od tego jak
gęsty sos chcemy uzyskać. Mleko można dodać w każdym momencie więc lepiej nie
przesadzić z jego ilością na początku :). Sos zagotowujemy i zmniejszamy
ogień. Następnie dodajemy do niego ser oraz przyprawiamy go solą, białym
pieprzem i gałką muszkatołową. Jeśli stwierdzimy, że nasz sos jest za gęsty po
dodaniu sera należy rozcieńczyć go mlekiem. Układamy na talerzach pokrojone
naleśniki, na to kurczak z czosnkiem i brokułem oraz sos. Gotowe!
o, widzę że tutaj też naleśnikowo :) świetny pomysł!
OdpowiedzUsuń