Składniki:
- pojedynczy filet drobiowy
- przyprawy: czosnek granulowany, mielona słodka papryka,
pieprz, sól, tymianek, oregano, przyprawa z suszonymi pomidorami, odrobina
pieprzu cayenne
Do przygotowania potrzebujemy:
- rękaw do pieczenia
- folię spożywczą
- kawałek sznurka lub nitki
Przygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy. W miseczce mieszamy wszystkie
przyprawy, dodajemy każdej po trochę, ciężko podać dokładne proporcje. Wszystko
zależy od wielkości naszego fileta i tego jakie przyprawy lubimy bardziej.
Najważniejsze żeby cały filet był dobrze nimi pokryty. Następnie przygotowujemy
kawałek folii spożywczej i układamy na niej kurczaka. Obsypujemy go i nacieramy
przyprawami, a następnie zwijamy w rulonik od cieńszej strony (powstaje jakby
roladka bez nadzienia). Następnie owijamy filet mocno folią, dociskamy. W razie
potrzeby można owinąć go jeszcze jednym kawałkiem folii, wszystko musi być
szczelnie zamknięte żeby aromat nie uciekał, a woda nie przedostała się do
środka. Następnie wkładamy kurczaka w folii do rękawa do pieczenia i również
zawijamy. Przygotowujemy 3 kawałki sznurka (jeśli używamy nitki należy brać
podwójne kawałki złożone na pół żeby się nie urwała). Mięso obwiązujemy mocno w
trzech miejscach (jak na zdjęciu). Następnie wkładamy je do garnka z zimną wodą
i włączamy gaz. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy
na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy garnek ze źródła
ciepła, odstawiamy pokrywkę i dajemy kurczakowi odpocząć w wodzie. Po 30
minutach wyjmujemy go z rękawa i folii, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy
do lodówki, najlepiej na całą noc. A następnego dnia aromatyczna wędlina jest
już gotowa :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz