środa, 5 sierpnia 2015

Czekoladowe muffiny z mini piankami marshmallow

Od kiedy ponad miesiąc temu kupiłam opakowanie mini pianek, postanowiłam je wykorzystać do upieczenia muffinek. Idealnie pasują do tych o smaku czekolady. Wilgotne i aromatyczne.

Składniki (na 12 muffinek):
- 1½ szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- ok. 30g mini pianek marshmallow
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- ½ szklanki brązowego cukru
- ¾ szklanki mleka
- szczypta soli

Przygotowanie:
W misce łączymy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Czekoladę roztapiamy i lekko studzimy. Dodajemy do niej cukier brązowy i waniliowy, olej oraz jajka, mieszamy. Łączymy suche składniki z masą czekoladową i dolewamy mleko. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy po równo do papilotek. Do każdej z nich wciskamy po 3-4 pianki. Pieczemy 20 minut w 135 stopniach (termoobieg).





Uczta pod gołym niebem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz