poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Cupcakes waniliowe

W końcu, po raz pierwszy przygotowałam cupcakes zamiast muffinów. I jestem zachwycona. Chyba jeszcze bardziej mi smakują, są takie mięsiste i aromatyczne. Do tego delikatny krem z serkiem mascarpone i kilka borówek. Niebo w gębie! A w głowie już kotłują się pomysły na kolejne babeczki…

Składniki (na 12 babeczek):
- ¾ szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mleka
- 100g miękkiego masła
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 laska wanilii
- ½ szklanki białego cukru
- szczypta soli

Składniki (na krem):
- ½ szklanki śmietanki 30% do ciast i deserów
- 60g sera mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- garść borówek

Przygotowanie:
Mikserem łączymy ze sobą masło i biały cukier, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie ciągle miksując dodajemy jajko i ziarenka wanilii. Na końcu wlewamy mleko. Do miski wsypujemy mąkę, sól, proszek do pieczenia i mieszamy. Łączymy składniki suche z mokrymi i przekładamy masę po równo do papilotek. Pieczemy ok. 20 minut w 135 stopniach (termoobieg). Następnie przygotowujemy krem – śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone, mieszamy. Krem wkładamy do lodówki na kilka godzin, a babeczki studzimy. Następnie dekorujemy je wcześniej przygotowanym kremem i borówkami. Ja przechowuję gotowe babeczki w lodówce i taką opcję serdecznie polecam :).




Uczta pod gołym niebem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz