piątek, 20 listopada 2015

Pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem i twarogiem

Bardzo lubię pierogi, jednak zazwyczaj jem je kiedy są ugotowane przez kogoś innego. Trochę nie wierzyłam w siebie w kwestii ich przygotowania, krążą legendy o trudzie uzyskania odpowiedniego ciasta. Ostatnio po raz kolejny podjęłam wyzwanie, tym razem na pierogi pełnoziarniste. Ciasto smakuje inaczej niż to ze zwykłej mąki pszennej, ale pasuje mi. Najlepsze po podsmażeniu! Z poniższych składników uzyskałam 25 pierogów.

Składniki (na ciasto):
- 2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej + do podsypywania
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju

Składniki (na farsz):
- 200g świeżego szpinaku
- 100g twarogu
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 1 łyżka pasty z pomidorów suszonych
- 2 łyżki oleju
- pieprz czarny, sól

Przygotowanie:
Na stolnicy usypujemy górkę z mąki, w której tworzymy dziurkę. Do niej wbijamy jajko i mieszamy z mąką. Następnie dodajemy olej i stopniowo wodę. Ciasto formujemy w kulę i pozostawiamy pod ściereczką. W razie potrzeby dosypujemy mąkę. Na patelnię wlewamy olej. Następnie partiami podsmażamy przez krótką chwilę szpinak (zdejmujemy gdy tylko liście „zwiędną”). Gotowy szpinak odsączamy z wody i drobno kroimy. Na rozgrzaną patelnię z pozostałym po szpinaku olejem wrzucamy pokrojone drobno szalotki i czosnek, chwilę podsmażamy. Następnie przekładamy je do szpinaku. Dodajemy do całości ser, pastę pomidorową, doprawiamy pieprzem oraz solą i mieszamy. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy koła szklanką (np.). Z pozostałych skrawków ponownie formujemy kulę, rozwałkowujemy i wycinamy koła. Następnie dzielimy farsz na wszystkie kawałki ciasta i lepimy pierogi. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy aż do wypłynięcia. Smacznego!



1 komentarz:

  1. CASINO AT GOLF STREET, Las Vegas NV, US - Jtmhub.com
    GOLF STREET, Las Vegas NV, US. 구미 출장샵 © 군산 출장마사지 2021 JTM Hub. 정읍 출장샵 All rights reserved. All Rights Reserved. 서산 출장샵 Contact us for questions and 경상북도 출장마사지 information.

    OdpowiedzUsuń