niedziela, 8 listopada 2015

Bułka zapiekana z jajkiem, szpinakiem i serem scamorza

Śniadanie na ciepło. Ta wersja zapiekanej bułki jest według mnie najlepsza. Dla spragnionych mięsa polecam dodatek boczku!

Składniki:       
- 1 kajzerka
- 1 jajko
- ¼ średniej wielkości pomidora
- niewielki kawałek sera scamorza bianca
- garść liści szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki masła
- pieprz czarny, sól
- olej do smażenia

Przygotowanie:
Odcinamy górną część kajzerki (mniej więcej na 1/3 wysokości) i ugniatamy miąższ w pozostałej. Ser i pomidor kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy drobno posiekany czosnek. Następnie dodajemy szpinak, masło i smażymy aż tylko liście zmiękną. Całość przekładamy do bułki. Na to ser i pomidor, wbijamy jajko oraz doprawiamy pieprzem i solą. Pieczemy ok. 25 minut w 200 stopniach (aż jajko zetnie się).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz