Składniki (15 kulek):
- 125g herbatników (ja użyłam pełnoziarnistych)
- 100g mlecznej czekolady
- 50ml śmietanki 30% do ciast i deserów
- 25ml Malibu (można zastąpić białym rumem lub
innym alkoholem)
- 6 łyżek wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Śmietankę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej czekoladę.
Następnie wyłączamy kuchenkę, wlewamy alkohol i mieszamy. Herbatniki dokładnie
rozdrabniamy. Dodajemy je do masy czekoladowej i odkładamy całość do lodówki na
ok. 30 minut. Po tym czasie wysypujemy wiórki kokosa na talerz, nakładamy ok. 3/4 łyżki masy, formujemy kulkę i obtaczamy ją w kokosie.
Czynność powtarzamy dla całej masy czekoladowej. Tak przygotowane kulki
pozostawiamy w lodówce przez kilka godzin. Gotowe!
kiedyś robiłam podobne,są pyszne :)
OdpowiedzUsuń