wtorek, 1 września 2015

Placki cukiniowe

Kolejna potrawa z cukinią. Za każdym razem zachwyca mnie uniwersalność tego warzywa. Tym razem aromatyczne placuszki, zdecydowanie doprawione. W konsystencji są delikatne, polecam nie zakłócać ich smaku ciężkimi sosami. Ja podaję je z czystym jogurtem greckim.

Składniki:
- 1½ dużej cukinii (moje były długie na ok. 30cm)
- 2 jajka
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 4 łyżki mąki pszennej
- 100g sera sałatkowego lub feta
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 pomidory suszone
- garść liści bazylii
- 1 łyżeczka soli
- pieprz cayenne
- olej do smażenia

Przygotowanie:
Cukinie obieramy, przekrawamy na połowy i wydrążamy gąbczaste środki z nasionami. Oczyszczone ścieramy na tarce, zasypujemy solą i pozostawiamy w durszlaku na 15 min. Po tym czasie odsączamy cukinie i przekładamy do sporej miski. Ser, czosnek, cebulę, pomidory suszone oraz liście bazylii drobno kroimy i przekładamy do cukinii. Całość mieszamy i doprawiamy pieprzem cayenne. Dodajemy jogurt, jajka i mąkę, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy po łyżce masy, nieco spłaszczając łyżką. Smażymy z obu stron na złoty kolor, po ok. 3-4 minuty z każdej strony.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz