niedziela, 8 lutego 2015

Śniadanie przygotowane wieczorem

Przepis w oryginale jest autorstwa Nigelli Lawson. Trochę pozmieniałam i dodałam kolejną pozycję na listę moich śniadań. Tym razem przygotowałam je bez mięsa, ale spokojnie można dodać jakąś wędlinę. Śniadanie przygotowywałam tylko dla siebie, do zapiekania użyłam niewielkiego naczynia żaroodpornego Całość przygotowujemy wieczorem, a rano jedynie posypujemy startym żółtym serem i pieczemy w piekarniku. Wygodnie, prawda? :)

Składniki (dla jednej osoby):
- 2 kromki dowolnego chleba
- musztarda (użyłam chrzanowej, najbardziej pasuje wg mnie Dijon)
- pół szklanki mleka
- 1 jajko
- pieprz, sól, starta gałka muszkatołowa
- 2 lub 3 plasterki sera żółtego
- starty kawałek dowolnego sera żółtego
*opcjonalnie: 2 plasterki wędliny

Przygotowanie:
Wieczorem dnia poprzedzającego nasze śniadanie przygotowujemy całość. Na początek kromki chleba kroimy na duże kawałki. Każdy kawałek smarujemy musztardą z jednej strony. Układamy warstwowo kawałki chleba, na to plasterek sera, opcjonalnie plasterek szynki, następnie znowu kawałki chleba, itd. Dociskamy każdą warstwę. Na samej górze powinien być chleb. Następnie w misce rozkłócamy jedno jajko, dodajemy mleko, pieprz, sól i szczyptę startej gałki muszkatołowej, mieszamy. Naszego przekładańca zalewamy powstałą miksturą powoli, czekając aż chleb wchłonie każdą dawkę płynu. Zakrywamy naczynie folią i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia rano zdejmujemy folię, posypujemy całość startym serem żółtym i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.


1 komentarz: