czwartek, 25 czerwca 2015

Pappardelle z boczkiem, pieczarkami i pietruszką

Szybki makaron w kremowym sosie. Połączenie boczku, natki pietruszki i pieczarek to pewniak. Do tego odrobina sera i duża ilość świeżo mielonego pieprzu. Pychota!

Składniki:
- 200g makaronu pappardelle
- ok. 150g wędzonego boczku
- 10 pieczarek średniej wielkości
- ½ pęczka natki pietruszki
- ½ szklanki białego, wytrawnego wina
- 200ml śmietany kremówki
- ½ czerwonej cebuli
- 1½ łyżki masła
- ½ szklanki startego sera żółtego
- pieprz czarny, sól

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Kiedy tłuszcz się wytopi  dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy kilka minut. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Dorzucamy na patelnię, dodajemy masło i doprawiamy hojnie pieprzem. Kiedy pieczarki zmiękną i zrumienią się wlewamy wino. Odparowujemy ciecz na mocnym ogniu aż prawie cała odparuje. Następnie zalewamy całość śmietanką, dodajemy ser żółty i posiekaną natkę. Podgrzewamy aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy do sosu ugotowany makaron, mieszamy i podajemy. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz