niedziela, 7 czerwca 2015

Cynamonowe ślimaki drożdżowe

Przygotowuję drożdżówki z tego przepisu już drugi raz. Poprzednio zdecydowałam się również na polewę, z której tym razem zrezygnowałam. Przepis jest prosty i niezbyt pracochłonny. Liczyłam na to, że znajdę gdzieś w otchłani internetu czarodziejski przepis na drożdżówki jak z Cinnabon. Niestety, nie wiem co się w nich kryje że są takie cudowne i mięciutkie. Jedyne co odkryłam to to, że podane na ciepło są zdecydowanie lepsze niż na zimno :). Dlatego jeśli jemy je na drugi dzień, warto podgrzać je chwilkę w piekarniku nagrzanym do niskiej temperatury.

Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej + nieco do podsypania
- 1 jajko
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2½ łyżki suszonych drożdży
- 1 opakowanie budyniu waniliowego instant (np. Delecta)
- 150g masła
- ¼ szklanki ciepłej wody
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka cynamonu
- 1¼ szklanki + 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
100g masła roztapiamy i odstawiamy na chwilę. Do miski wrzucamy mąkę, jajko, sól, 3 łyżki cukru pudru, drożdże, dodajemy roztopione masło. Całość miksujemy (mieszadłami) 6-8 minut dolewając powoli wodę i mleko. Następnie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (najlepiej pod ściereczką) na około 1,5 godziny. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki prostokąt podsypując mąką. Rozpuszczamy 50g masła, dodajemy 1¼ szklanki cukru pudru i mieszamy. Powstałą mieszaninę rozsmarowujemy na cieście i posypujemy całość równomiernie cynamonem. Następnie zwijamy w rulon od dłuższego boku. Tak powstałą roladę kroimy w plastry, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 minut. Następnie pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Smacznego :)


1 komentarz: