piątek, 12 czerwca 2015

Letnia tarta z truskawkami

Kolejny raz tarta, tym razem z truskawkami. Ja ułożyłam je w całości, ale równie dobrze można je pokroić w plasterki lub na połówki. Całość jest delikatna, słodka i mocno owocowa. Do tego delikatny aromat wanilii w cienkiej warstwie kremu.

Składniki (na ciasto):
- 80g mąki migdałowej
- 170g mąki pszennej + nieco do podsypania
- 125g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- zimna woda
- 2 łyżki cukru pudru

Składniki (na masę):
- ½ szklanki mleka
- ½ laski wanilii
- 2 jajka
- 80g cukru pudru
- ok. 700g truskawek

Składniki (na sos):
- 50g cukru pudru
- 2 truskawki

Przygotowanie:
W misce rozcieramy opuszkami palców mąkę pszenną, migdałową i pokrojone drobno masło. Dodajemy szczyptę soli, cukier puder, 1 rozkłócone jajko i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie taka potrzeba, dodajemy wodę. Ciasto formujemy w kulę i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy je, układamy w formie do tarty i nakłuwamy widelcem na całej powierzchni. Wkładamy do lodówki na następne 30 minut. Po tym czasie podpiekamy spód przez ok. 20 minut w 180 stopniach. W misce mieszamy mleko, 2 jajka, cukier puder i ziarenka wanilii, mieszamy. Podpieczony spód odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, wylewamy masę i zapiekamy w 180 stopniach przez ok. 20 minut, aż masa zetnie się. Wyjmujemy całość z piekarnika i układamy truskawki. W garnku łączymy 2 rozgniecione truskawki i cukier puder, zagotowujemy. Po kilku minut ściągamy garnek z kuchenki i polewamy tartę sosem.Przechowujemy w lodówce.





Milion Smaków Truskawek - druga edycja

1 komentarz: