sobota, 3 października 2015

Tarta z dynią, serem i szpinakiem

Jako fanka świeżego szpinaku muszę go wcisnąć wszędzie. A że w połączeniu z dynią i kremowym nadzieniem komponuje się idealnie, to taki obiad nie mógł się nie udać. Tym przepisem uważam sezon jesienny za otwarty!

Składniki:
- 1 porcja schłodzonego ciasta na wytrawną tartę (przepis tutaj)
- 1 niewielka dynia zwyczajna (u mnie 1,5 kg)
- 100g sera sałatkowego
- 200g świeżego szpinaku
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 100ml śmietany kremówki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 jajka
- olej
- pieprz czarny, sól

Przygotowanie:
Dynię kroimy na kawałki, usuwamy pestki i zwiotczały środek. Układamy na blasze, smarujemy olejem i pieczemy ok. 40min w 200 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy dynię, oddzielamy miąższ od skóry, przekładamy go do miski, zalewamy śmietaną i blendujemy na gładką masę. Dodajemy jajka, szczypiorek i drobno pokrojony ser, doprawiamy pieprzem i solą. Ciasto rozwałkowujemy i układamy w formie, nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i dodajemy drobno pokrojone szalotki i czosnek. Następnie wrzucamy umyty szpinak i bardzo krótko podsmażamy. Gotowy szpinak układamy na podpieczonym spodzie, zalewamy całość masą dyniową i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.



Sposób na dynię 2015

1 komentarz: