Składniki:
- 1 porcja schłodzonego ciasta na wytrawną tartę (przepis
tutaj)
- 1 niewielka dynia zwyczajna (u mnie 1,5 kg)
- 100g sera sałatkowego
- 200g świeżego szpinaku
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 100ml śmietany kremówki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 jajka
- olej
- pieprz czarny, sól
Przygotowanie:
Dynię kroimy na kawałki, usuwamy pestki i zwiotczały
środek. Układamy na blasze, smarujemy olejem i pieczemy ok. 40min w 200
stopniach. Po tym czasie wyjmujemy dynię, oddzielamy miąższ od skóry,
przekładamy go do miski, zalewamy śmietaną i blendujemy na gładką masę. Dodajemy
jajka, szczypiorek i drobno pokrojony ser, doprawiamy pieprzem i solą. Ciasto rozwałkowujemy i układamy w
formie, nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie
pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju
i dodajemy drobno pokrojone szalotki i czosnek. Następnie wrzucamy umyty szpinak i bardzo
krótko podsmażamy. Gotowy szpinak układamy na podpieczonym spodzie,
zalewamy całość masą dyniową i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.
pyszna tarta :D
OdpowiedzUsuń