Składniki:
- 8 gniazd makaronu wstążki
- 125g sera mascarpone
- ok. 15dag wędzonego boczku
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki białego, wytrawnego wina
- wrzątek
- pieprz czarny, sól
*opcjonalnie: odrobina startego sera Grana Padano do posypania
Przygotowanie:
Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na suchej
patelni. Pora dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki. Dodajemy go do
podsmażonego boczku. Nie potrzebujemy dodatkowego tłuszczu, wszystko podsmaży
się na tym wytopionym z boczku. Kiedy por zmięknie dorzucamy drobno pokrojony
czosnek, a następnie zalewamy całość winem. Kiedy większość płynu odparuje
dodajemy mascarpone. Całość dokładnie mieszamy i „na oko” dolewamy wrzącą wodę
w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Doprawiamy pieprzem i solą.
Ugotowany makaron dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy i posypujemy Grana Padano. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz