Składniki (na formę o średnicy ok. 20 cm):
- 125g herbatników pełnoziarnistych
- 50g masła
- 1 banan
- 1½ łyżki mascarpone
- 150ml śmietanki 30% do ciast i deserów
- 1½ łyżki cukru pudru
- ½ czekolady karmelowej (ja użyłam karmelowej z solonymi
orzeszkami)
Przygotowanie:
Herbatniki rozdrabniamy, a masło rozpuszczamy. Łączymy je
ze sobą dokładnie, wykładamy na formę do tarty, rozprowadzamy po całej
powierzchni i dociskamy. Wkładamy formę do lodówki. Następnie pieczemy banana w
skórce ok. 20 min w 180 stopniach. 100ml śmietanki ubijamy z cukrem pudrem. W
garnku zagotowujemy pozostałe 50ml śmietanki, a następnie rozpuszczamy w niej
czekoladę. Polewę odkładamy do lekkiego ostudzenia. Upieczonego banana obieramy
ze skórki, przekładamy do miski i rozgniatamy. Następnie dodajemy mascarpone i
mieszamy. Powstałą masę wykładamy na spód tarty. Na to wykładamy ubitą
śmietankę. Wylewamy polewę z czekolady karmelowej na wierzch. Zalecam pozostawienie
tarty w lodówce do następnego dnia, żeby wszystkie warstwy stężały. Smacznego!
cudowny przepis! :) a jakich herbatników pełnoziarnistych użyłaś?
OdpowiedzUsuńdziękuję! użyłam takich z Biedronki, nazywają się Bonitki :)
Usuń