czwartek, 29 października 2015

Naleśniki nadziewane ziemniakami pod beszamelem z bryndzą

Prosty obiad z ogólnodostępnych składników. Delikatny smak farszu podkreśla bryndza. Do tego aromat wędzonego boczku. Idealne danie na zimne dni. Ja zdecydowałam, że moje naleśniki nie będą zbyt cienkie i przygotowałam z podanych składników 6 sztuk.

Składniki (na naleśniki):
- 1 jajko
- 130g mąki
- ½ szklanki wody
- ¾ szklanki mleka
- szczypta soli

Składniki (na farsz):
- ok. 600g ziemniaków
- 150-200g wędzonego boczku
- 300g pieczarek
- ½ pęczka natki pietruszki
- 1 cebula
- pieprz czarny, sól

Składniki (na beszamel):
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka mleka
- 100g bryndzy
- pieprz biały, sól

Przygotowanie:
Składniki na naleśniki łączymy ze sobą i smażymy. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na suchej patelni (wystarczy nam tłuszcz, który się z niego wytopi). Cebulę obieramy, drobno kroimy i dodajemy do boczku. Podobnie postępujemy z pieczarkami. Całość doprawiamy pieprzem i solą, podsmażamy aż pieczarki zmiękną, a woda odparuje. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Ugotowane ziemniaki traktujemy tłuczkiem lub widelcem i łączymy z pozostałymi składnikami farszu. Dzielimy go na 6 części, po części na każdy naleśnik i zawijamy jak krokiety. Tak przygotowane naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym. W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy w celu przygotowania zasmażki. Następnie zalewamy ją mlekiem. Doprawiamy pieprzem i solą. Kiedy mleko zgęstnieje i zacznie bulgotać, dodajemy bryndzę, całość ściągamy z kuchenki, mieszamy. Zalewamy naleśniki beszamelem i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.



1 komentarz: