Składniki (na naleśniki):
- 1 jajko
- 130g mąki
- ½ szklanki wody
- ¾ szklanki mleka
- szczypta soli
Składniki (na farsz):
- ok. 600g ziemniaków
- 150-200g wędzonego boczku
- 300g pieczarek
- ½ pęczka natki pietruszki
- 1 cebula
- pieprz czarny, sól
Składniki (na beszamel):
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka mleka
- 100g bryndzy
- pieprz biały, sól
Przygotowanie:
Składniki na naleśniki łączymy ze sobą i smażymy.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Boczek kroimy w drobną kostkę
i podsmażamy na suchej patelni (wystarczy nam tłuszcz, który się z niego
wytopi). Cebulę obieramy, drobno kroimy i dodajemy do boczku. Podobnie
postępujemy z pieczarkami. Całość doprawiamy pieprzem i solą, podsmażamy aż pieczarki zmiękną, a woda odparuje. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.
Ugotowane ziemniaki traktujemy tłuczkiem lub widelcem i łączymy z pozostałymi
składnikami farszu. Dzielimy go na 6 części, po części na każdy naleśnik i
zawijamy jak krokiety. Tak przygotowane naleśniki układamy w naczyniu
żaroodpornym. W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy w
celu przygotowania zasmażki. Następnie zalewamy ją mlekiem. Doprawiamy pieprzem
i solą. Kiedy mleko zgęstnieje i zacznie bulgotać, dodajemy bryndzę, całość
ściągamy z kuchenki, mieszamy. Zalewamy naleśniki beszamelem i pieczemy
ok. 30 minut w 180 stopniach.
Bardzo fajny pomysł na farsz:)
OdpowiedzUsuń