środa, 4 listopada 2015

Czekoladowe kulki z herbatnikami

Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser (poza czekaniem aż masa stężeje). Zdecydowałam się na czekoladę mleczną żeby nie dodawać dodatkowo cukru, ale gorzka sprawdzi się równie dobrze. Kulki bardzo ładnie się prezentują i wyglądają jak pyszne czekoladki.

Składniki (15 kulek):
- 125g herbatników (ja użyłam pełnoziarnistych)
- 100g mlecznej czekolady
- 50ml śmietanki 30% do ciast i deserów
- 25ml Malibu (można zastąpić białym rumem lub innym alkoholem)
- 6 łyżek wiórków kokosowych

Przygotowanie:
Śmietankę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej czekoladę. Następnie wyłączamy kuchenkę, wlewamy alkohol i mieszamy. Herbatniki dokładnie rozdrabniamy. Dodajemy je do masy czekoladowej i odkładamy całość do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wysypujemy wiórki kokosa na talerz, nakładamy ok. 3/4 łyżki masy, formujemy kulkę i obtaczamy ją w kokosie. Czynność powtarzamy dla całej masy czekoladowej. Tak przygotowane kulki pozostawiamy w lodówce przez kilka godzin. Gotowe!




1 komentarz: