środa, 25 listopada 2015

Piernikowe muffiny pełnoziarniste

Mogłabym słuchać świątecznych piosenek cały rok. Podobnie jest z jedzeniem ciastek korzennych, barszczu z uszkami i wąchaniem zapachu cynamonu. Dlatego z okazji zimnych dni – przepis na inną wersję szybkiego piernika.

Składniki:
- 1½ szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
- ¾ szklanki mleka
- 2 jajka
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 100g powidła śliwkowego
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki cukru
- szczypta soli

Przygotowanie:
Łączymy ze sobą wszystkie składniki suche. W osobnym naczyniu mieszamy olej, cukier, jajka i mleko. Następnie przesypujemy składniki suche do mokrych i dodajemy orzechy. Nakładamy po łyżce gotowej masy do papilotek. Do każdej z nich dodajemy po części powidła i przykrywamy resztą ciasta po równo. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach.



Prezenty na Mikołajki II

1 komentarz: