Składniki (na 12 babeczek):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 banan
- ¾ szklanki białego cukru
- 100g miękkiego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/3 szklanki mleka
- szczypta soli
Składniki (na krem):
- 250ml schłodzonej śmietanki 30% do ciast i deserów
- 4 łyżki nutelli
- 1 łyżka cukru pudru
*opcjonalnie: 1 opakowanie fix do ubijania śmietany
Dodatkowo: kilka orzechów laskowych do posypania
Przygotowanie:
Łączymy ze sobą cukier i masło, miksujemy na jasną masę.
Dodajemy rozgniecionego widelcem banana, ekstrakt oraz jajko i dalej miksujemy.
Następnie mleko, mieszamy. Na końcu wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i
solą. Całość dokładnie ze sobą łączymy i przelewamy po równo do papilotek.
Pieczemy 25 minut w 175 stopniach. Ubijamy śmietanę z fixem i cukrem pudrem.
Następnie dodajemy nutellę i mieszamy łyżką. Krem przekładamy na ostudzone
babeczki i posypujemy drobno posiekanymi
orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz