środa, 30 września 2015

Cupcakes bananowe z nutellowym kremem

Delikatny posmak banana, do tego niezwykle pasujący krem z nutelli i bitej śmietany. Całość posypana orzechami laskowymi. Według mnie bardzo udane połączenie i jedne z moich ulubionych babeczek :).

Składniki (na 12 babeczek):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 banan
- ¾ szklanki białego cukru
- 100g miękkiego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/3 szklanki mleka
- szczypta soli

Składniki (na krem):
- 250ml schłodzonej śmietanki 30% do ciast i deserów
- 4 łyżki nutelli
- 1 łyżka cukru pudru
*opcjonalnie: 1 opakowanie fix do ubijania śmietany

Dodatkowo: kilka orzechów laskowych do posypania

Przygotowanie:
Łączymy ze sobą cukier i masło, miksujemy na jasną masę. Dodajemy rozgniecionego widelcem banana, ekstrakt oraz jajko i dalej miksujemy. Następnie mleko, mieszamy. Na końcu wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Całość dokładnie ze sobą łączymy i przelewamy po równo do papilotek. Pieczemy 25 minut w 175 stopniach. Ubijamy śmietanę z fixem i cukrem pudrem. Następnie dodajemy nutellę i mieszamy łyżką. Krem przekładamy na ostudzone babeczki i  posypujemy drobno posiekanymi orzechami. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz