Kurczak jest mięsem chudym i niezwykle delikatnym w
smaku. Dlatego doskonale pasuje do niego tłusty i aromatyczny boczek, który
dodatkowo zabezpiecza kształt roladek. Kremowy serek pozostaje w środku, a szczypiorek
uwalnia aromat w cieple. Prosta pychota :).
Składniki:
- 1 duży, pojedynczy filet z kurczaka
- 2 łyżki śmietankowego serka do kanapek
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- 6 cienkich plastrów wędzonego boczku
- pieprz czarny, sól
- olej do smażenia
Dodatkowo:
wykałaczki
Przygotowanie:
Filet oczyszczamy i przekrawamy na dwa płaty. Każdy z
nich lekko rozbijamy oraz doprawiamy pieprzem i solą. Serek i szczypiorek
łączymy ze sobą, dzielimy masę na pół. Na każdym płacie układamy po jednej
części masy i lekko rozprowadzamy po środku. Następnie ciasno zawijamy. Każdą
roladkę owijamy 3 plastrami boczku, jeden obok drugiego. Całość
zabezpieczamy wykałaczkami na końcach. Na patelni rozgrzewamy olej. Roladki smażymy pod przykryciem, z każdej strony na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz