czwartek, 17 września 2015

Resztkowe gotowanie – kotlety ziemniaczane

Często zostaje nam kilka ugotowanych ziemniaków z obiadu. Można je użyć na wiele sposobów: w zapiekance, podsmażyć i zjeść z kefirem, wrzucić do piekarnika, czy dodać do jajecznicy. Moim dzisiejszym pomysłem są proste, ziemniaczane kotlety, które mogą stanowić dodatek do następnego obiadu. Nie dodaję soli, ponieważ ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Jeśli chodzi o dodatki, to można je wybierać dowolnie, ja postawiłam na prostotę.

Składniki:
- ok. 5 ugotowanych ziemniaków średniej wielkości
- 2 jajka
- ½ szklanki startego sera żółtego
- 1 łyżeczka musztardy
- pieprz czarny
- masło klarowane lub olej do smażenia

Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem. Następnie dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy pieprzem i mieszamy. Na rozgrzany tłuszcz układamy po kopiatej łyżce masy ziemniaczanej i ugniatamy delikatnie formując kotlet. Smażymy z obu stron na złoty kolor.



Marnacja - STOP

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz