niedziela, 13 września 2015

Marchewkowe babeczki pokryte śnieżnym kremem

Uwielbiam ciasta marchewkowe. Tym razem pora na babeczki i zamianę oleju na masło. Do tego krem z serkiem śmietankowym. Mnie to połączenie bardzo smakuje. Na samej górze każdej z babeczek ułożyłam po jednej, własnoręcznie przygotowanej, marcepanowej różyczce. Proszę o wyrozumiałość, ponieważ dopiero zaczynam swoją zabawę z takimi cukierniczymi elementami :).

Składniki (na 12 babeczek):
- 1 szklanka mąki
- 1 spora marchewka (u mnie 125g)
- 80g masła
- 2 niewielkie jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki mleka
- ½ szklanki brązowego cukru
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- nieco startej gałki muszkatołowej
- szczypta soli

Składniki (na krem):
- 150g kremowego serka śmietankowego
- 25g miękkiego masła
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:
80g masła roztapiamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Następnie łączymy w misce wszystkie składniki na ciasto i mieszamy. Napełniamy papilotki ciastem i pieczemy 25-30 minut w 135 stopniach (termoobieg). W misce umieszczamy wszystkie składniki na krem i miksujemy. Ostudzone babeczki dekorujemy kremem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz